Szczep to krótko mówiąc odmiana winogron. O tym, jak będzie smakowało wino, decydują między innymi receptura winnicy, okres leżakowania, kraj pochodzenia. Najważniejsze jednak są szczepy winne, które wykorzystano do jego produkcji. Ich różnorodność zależy przede wszystkim od szerokości geograficznej, rodzaju gleby, dostępu do słońca i wody, dobowej temperatury oraz sposobu, w jaki prowadzona była przez setki lat dana uprawa. Wszystkie te składniki wpływają na ostateczny smak i aromat wyczuwalny w kieliszku. To zupełnie tak samo, jak z gatunkiem jabłek, jedne są dobre do pieczenia, inne znakomicie nadają się na sok, a jeszcze inne najlepiej po prostu schrupać zaraz po zerwaniu z drzewa. W XX wieku zaczęto selekcjonować najsilniejsze, odporne na niechciane owady ukorzenione rośliny i szczepić je na specjalnych podkładach z tymi, które potrzebowały wsparcia, by przetrwać. Stąd wzięło się określenie szczep wina. Owoce winorośli nazywane są jagodami. To właśnie ich wielkość, czas dojrzewania, kolor, soczystość i oczywiście smak są pierwszymi cechami, które odróżniają od siebie poszczególne szczepy wina. Specjaliści, zajmujący się tym tematem biorą również pod uwagę łatwość w rozmnażaniu krzewów i tempo ich wzrostu. Istotne są również liście ważny jest ich kształt, kolor, a nawet ilość na każdej roślinie. Wreszcie odporność na szkodniki, czyli fakt, dla którego szczepy jako takie powstały, jest niezwykle istotny w rozróżnianiu poszczególnych odmian. Każdy rodzaj winorośli potrzebuje odpowiednich warunków. Niekoniecznie miejsce czy kraj, ale przede wszystkim panujący klimat i gleba są kluczowe do rozwoju konkretnych rodzajów winorośli. Większość szczepów rośnie w winnicach w najpopularniejszych regionach winiarskich w obu Amerykach, w Afryce i oczywiście w Europie. Jednak to nie kraj pochodzenia, a właśnie szczep, a co za tym idzie smak oraz wytrawność, których można się po nim spodziewać, jest głównym wyróżnikiem każdego kieliszka. Pomimo jednak, że istnieje aż około 1300 odmian winogron używanych do produkcji wina, to zwykle spotkać możemy ich najpopularniejsze szczepy. Warto je znać. Tak więc najpopularniejszymi szczepami są: szczep zwany Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah, Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Riesling, Garnacha, Malbec, Tempranillo. I tak każdy szczep doda winu innego smaku.